We hebben nieuwe biologische producten toegevoegd, kom langs bij onze winkel.

Buxus / buxusmot: laat de natuur zichzelf herstellen

Buxus / buxusmot: laat de natuur zichzelf herstellen

Buxusmot

Ik wil toch even iets kwijt over de nachtvlinder waar sinds vorig jaar het iedereen over had en van mening was dat deze agressief bestreden moest worden….. ik was het er al niet mee eens, maar nadat ik een artikel las in Buitenleven, vond ik het gepast dat ik via deze weg mensen extra informeer.

Ondanks het feit dat wij enkel in de achtertuin buxus hebben staan (en ja, ook deels aangevreten) heeft de buxusmot ook raakvlak met waar wij voor staan: gifvrij bestrijden indien nodig, maar verder de natuur haar werk laten doen.

De buxusmot is dus een nachtvlinder, geintroduceerd in 2005 via import van buxus uit Azie, waar deze mot vandaan komt. Dat is ook meteen de reden dat het hier een plaag werd; er waren nog geen natuurlijke vijanden, dus de mot kon zich naar hartelust voortplanten…. en deed dat ook! De mot legt honderden eitjes in de buxus waaruit de rupsen komen die zich tegoed doen aan diezelfde buxus (in juni).

Balans

En nu komt het mooie: doordat de rupsen hun eigen voedselplant kaal eten, gaan ze uiteindelijk dood door gebrek aan voedsel. Dat leidt tot minder rupsen waardoor de plant beter kan overleven, en voila, de balans is er weer. Bovendien leren vogels en andere natuurlijke vijanden dat ze deze rupsen kunnen eten (=vandaag een aziatische maaltijd 😉 ) dus ook zij kunnen helpen de plaag te bestrijden.

Gif=dood

Helaas voor hen….. de mens is ongeduldig en wil direct bestrijden, met gif. Met als gevolg dat vorig jaar al veel vergiftigde vogels werden gevonden, nooit eerder waren zo weinig nesten groot gebracht. De vogels hadden net geleerd dat ze deze rups konden eten. Door het gif is er niets opgelost, sterker nog, de mens zorgde er zo alweer voor dat de natuur niet de kans kreeg zich te herstellen en er weer minder vogels zijn.

Ik begrijp dat mensen graag een mooi haagje willen, maar als we met gif de natuur kapot maken, zal er voor toekomstige generaties steeds minder natuur zijn, en dat is toch niet wat we willen?

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs