We hebben nieuwe biologische producten toegevoegd, kom langs bij onze winkel.

Compost en mulch – Januari 2017

Op een nieuwe manier (moes)tuinieren, betekent ook heel veel lezen over tuinonderwerpen. Ik dacht dat ik wel iets wist van tuinieren, maar wat heb ik nog veel te leren! In de cursus die ik volg (van Yggdrasil), wordt beschreven wanneer compost te gebruiken en wanneer mulch.Compost kent iedereen wel, de rulle zwarte aarde die de grond verrijkt, kleigronden luchtiger maakt en zorgt dat zandgronden meer vocht vasthouden. In een nieuwe ‘kale’ tuin begin je met een flinke laag van zo’n 12 cm dik te leggen. Dit wordt uiteindelijk volledig opgenomen in de grond!! De beste tijd is het najaar, immers in het voorjaar komen alweer allerlei plantjes op. Vervolgens leg je voor zo’n 4-5 jaar een laag van een 6 cm. Daarna is de grond goed en kun je verder met enkel mulchen. Eigenlijk is compost ook niets meer dan volledig verteerde mulch.Mulchen kun je in principe het hele jaar door doen. Het voordeel hiervan is dat de bodem bedekt blijft (=geen onkruid) en je blijft de grond verrijken met organisch materiaal en mineralen.
Koningskaars
 
Engelwortel
Mulchmateriaal: smeerwortel, engelwortel, koningskaars (de hele plant kan gebruikt worden,  wortels kun je laten zitten!), bladeren (herfst), snoeisel, grasmaaisel, snoeisel van de liguster- of beukenhaag,laurier, klimop oogstresten, houtsnippers van het snoeihout van de bessenstruiken en fruitbomen…. er is genoeg te vinden, niet alleen in je eigen tuin, maar ook bv bij natuurverenigingen te vragen als zij overschotten hebben.   
Smeerwortel
Mulchmateriaal kun je in wat kleinere stukken hakken/knippen, dat bevordert het verteren. En natuurlijk een niet te dunne laag aanbrengen, anders komt het onkruid er gewoon weer door! In ons geval moeten we het nu hebben van snoeisel, bladeren en kippemest/stro; zodra de coniferenhaag eruit gehaald wordt zullen we genoeg hebben om te snoeien/verhakselen. Ook onze katten helpen mee…. in de kattebak gaan houtkorrels die verpulveren door vocht. En dit wordt ook volledig gecomposteerd in de tuin. Bijkomend voordeel zou zijn dat de konijnen erdoor afgeschrikt worden, dus al onze jonge planten worden nu regelmatig voorzien van een laagje.  Compost aanschaffen is duur, soms kun je via de gemeente gratis compost halen, maar door de grootte van ons perceel willen we zoveel mogelijk zelf doen. Enkel voor de start van de moestuin hebben we een flinke hoeveelheid aangekocht. 
Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs