We hebben nieuwe biologische producten toegevoegd, kom langs bij onze winkel.

Het geheim van de verdwenen eieren…

Het geheim van de verdwenen eieren…

Al een paar maanden hebben we minder eieren dan te verwachten was: 2, soms 3 eitjes van 6 kippen die allemaal aan de leg zouden moeten zijn! Tot we tot onze verbazing een kapot/leeg ei op de rand van de deur zagen liggen… ons vermoeden dat de kippen zelf de eieren kapot maakten of opaten, kon dus eigenlijk niet. Na veel zoeken op internet kon het niet anders zijn dan dat eksters met jongen zich tegoed deden aan de verse eitjes.  Tot zover leek de oplossing duidelijk: een hok maken waar de eksters niet meer bij de eieren kunnen! Afgekeken van een plaatje op internet en de leghokken van onze kippenboer maakten we mooie nieuwe legplaatsen!Een tijdje ging het redelijk goed. Tot we regelmatig een kip ‘kwijt’ waren. Elke dag bij het voeren tel je ze, met 6 kippen en een haan niet zo moeilijk. Maar hoewel we haar ’s morgens kwijt waren, dook ze ’s middags weer op. En ook hadden we weer minder eieren. Zou ze ergens anders leggen? Maar we konden niets ontdekken. Totdat…….Op een goede zaterdag was alweer een kip verdwenen…. we besloten samen te zoeken; overal onder de hagen gekeken, in kuilen, noem het maar op. François kreeg een ingeving en keek in het andere hok waar we het hooi bewaren… het leek wel pasen…..een mooi holletje gemaakt en onze slimme kip legde daar haar eitjes….helaas had een eierdief toch feest, want ook lagen er her en der kapotte eieren. Maar, na de vers-test van de eieren bleken ze allemaal nog prima in orde!  Voor de onwetenden onder ons: leg elk ei in een diepe bak met water: de verse eieren blijven op de grond liggen, hoe ouder ze zijn, hoe meer de punt van het ei naar boven wijst; een oneetbaar ei gaat drijven.De deur van het ‘hooihok’ hebben we dichtgemaakt, maar….. nog steeds hebben we minder eieren dan we zouden moeten hebben…. De zoektocht gaat verder 🙂 Het zelfgemaakt hok, bijna klaar, alleen nog gaten maken waar het ei door valt na de leg.
Deel dit bericht:

4 reacties

  1. Wij hadden ook zoiets toen we nog kippen hadden…tot we ontdekten dat ze de warmte van de poepkelder opzochten en holletjes maakte in de ouwe berg van paardepoep en oud hooi! Helaas hadden we hier ook last van verdwenen kippen, een vos die zich er zo regelmatig eentje wist te pakken. Naast eksters kunnen het ook eidieven als hermelijntjes, minken en dergelijke kleine beesten zijn!

    1. We denken inderdaad dat het niet alleen eksters zouden kunnen zijn, maar met de 3 bossen rondom ons zullen er veel dieren een extraatje niet versmaden 🙂 tja, ook dat is natuur he…. we proberen het hen wat moeilijker te maken, maar zoals de wilde konijnen de boombasten aanvreten of in de moestuin tekeer (kunnen) gaan, zo zullen andere dieren ons ook weten vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs