Natuurlijk moestuinieren….de 1e keer dat ik dit zag vorig jaar, gingen mijn wenkbrauwen omhoog. Een moestuin is toch natuurlijk? Maar toen ik mij erin ging verdiepen, vond ik het steeds logischer. En super voor mij, want het gedoe met schemaatjes maken en wisselteelt toepassen enz. was eigenlijk niets voor mij. Ik besloot de online cursus te volgen, een jaar lang elke 1 tot 2 weken een heleboel informatie, opdrachten die op dat tijdstip toepasbaar zijn. Ook als je niet moestuiniert of zelfs op kleine schaal loont het de moeite om je erin te verdiepen. Niet spitten om het leven in de grond ongemoeid te laten, maar karton op je perceel(tje) leggen en afdekken met mulch zodat eea composteert, de onkruiden verdwijnen en je het bodemleven zijn werk kan laten doen. Dat was het eerste begin, dat we met steeds meer enthousiasme toepassen. Ik ben heel benieuwd wat we komen voorjaar van het ondergrondse werk merken 🙂Nu er verder niet zoveel te doen is in de moestuin, is er tijd om veel te lezen, uit te zoeken wat we willen zaaien en ja toch ook een zaaiplannetje maken. Maar niet volgens de reguliere regels… Het principe is zoals op de foto wordt aangegeven; niet in keurige rijtjes zaaien, maar in een golvende lijn, zodat je tussenin andere dingen kan zaaien. Het geheel ziet er misschien ‘rommelig’ uit, maar het is wel degelijk een plan. Doordat je – zoals in de natuur – niets ‘afgepast’ zaait, hebben de plaaggeesten die specifieke groentes willen opeten, meer moeite om het te vinden. En hoef je geen rekening te houden met groente die veel of juist weinig bemesting willen. Het regelt zich vanzelf, de planten zorgen op die manier voor bescherming voor elkaar.Het past voor ons in het plaatje om zoveel mogelijk met en volgens de natuur te gaan leven.Hier kom je er steeds meer achter dat de natuur ons zoveel te bieden heeft, en wij er geen oog voor hebben, sterker nog, we er slecht voor zorgen. Het geeft toch te denken dat we onze tuinen verharden omdat we er geen tijd aan willen besteden, het makkelijk onderhouden is, maar waardoor je steeds minder vogels, insecten zoals vlinders en bijen en allerlei kleine diertjes ziet.
Zorg voor wat bomen, wat minder gras, laat de natuur zijn gang wat meer gaan in je tuin; zorg elk jaar voor een laag compost en je zult zien dat het echt wel meevalt om te onderhouden!
Boomfeestdag in Zundert 2022
Vorige week vierde Zundert #Boomfeestdag bij het #BCT Ook bij ons Voedselbos werden 2 nieuwe boompjes geplant. Een mooie geste
Eén reactie
Goed plan!