We hebben nieuwe biologische producten toegevoegd, kom langs bij onze winkel.

Onkruid: van de nood een deugd maken

Onkruid: van de nood een deugd maken

Onkruid

Het is juni, alles is gezaaid en met de buien van afgelopen paar weken begint alles goed te groeien! Helaas ook het onkruid….. in mei kwamen de zaailingen boven en werd het tijd te gaan mulchen om de grond vochtig en koel te houden en het onkruid te weren. Alleen…. met wat te mulchen? Stro doen we meestal in het najaar maar om dat nu weer te doen…

Smeerwortel

Een geweldige mulch en bijenplant, na de bloei kun je haar een keer of 4 afsnijden en het blad in kleinere stukken als mulch neerleggen zodat alle voedingstoffen terug de grond ingaan. Maar tot nu toe hebben we te weinig of te kleine planten om daar veel gebruik van te kunnen maken. Smeerwortel uplandicum woekert niet, maar na een of 2 jaar kun je deze uit de grond halen en in stukken snijden om te vermeerderen. We hebben op die manier nu uit 3 planten een stuk of 60 nieuwe planten gehaald!

Smeerwortel uplandicum

Eigenlijk vind ik dat iedereen zou minstens 1 plant in de tuin moeten hebben; het is een mooie plant, zeer goed voor de bijen, en je kunt elk jaar een paar keer de bladeren afsnijden om als mulch tussen je planten te leggen; de plant groeit na het snijden gewoon opnieuw aan!

Volgens de leer van Frank Anrijs (natuurlijk moestuinieren) is feitelijk alles te gebruiken als mulch, zolang er maar geen wortels, bloemen of zaad aanzit. Oftewel… ook onkruid kun je hiervoor gebruiken!! Dus kruiwagen mee om een bepaald onkruid (onbekend) dat hier snel en veel groeit, uit te trekken voor de bloei. De kruiwagen ligt vol, enthousiast knip ik alle wortels eraf en knip alle stengels in kleinere stukken. Omdat bij de prei en bronsvenkel het meest ‘kale’ plekken zijn, leg ik daar alles neer.

Deel van het prei/bronsvenkelbed.
In de “s-vorm” staan de prei plantjes.

1 groentebedje gedaan… en nog veel bedden te gaan 🙂 het mulchen blijf je de hele zomer doen, Door ook onkruid te gebruiken breng je de voedingsstoffen via de bladeren weer terug boven bij je planten die het nodig hebben (penwortel onkruiden bv zoals ridderzuring halen de mineralen diep uit de grond)

Snoeimateriaal

Overigens is ook snoeisel te gebruiken. Zo heb ik bv de beukhaag gesnoeid en alle snoeisel ligt nu tussen de pas verplante hortensias. Het zal vanzelf in de tuin worden opgenomen en verteerd. Makkelijk toch? Ook in de moestuin ‘schoon’ ik niet veel; zo laat ik afgestorven planten van bonen en courgette e.d.. gewoon liggen nadat ik ze afsnijd tot op de grond. Alle ondergrondse en bovengrondse delen worden door het bodemleven verwerkt tot compost, daar hoeven we zelf dus niets voor te doen!

 

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs