Balkmaaier
Afgelopen jaar is ons hele grasveld gemaaid, maar omdat we niet meer willen bemesten daarvoor, hebben we besloten dit zelf te doen en alleen waar nodig. We hebben een grasmaaier, maar deze had een te klein maaideel, en een zitmaaier is niet handig voor de toekomst, dus werd het een balkmaaier (zie foto).
Het gras staat nu zo hoog, dat we gemakkelijk paden kunnen maken, en op deze manier ‘structuur’ aanbrengen. Grappig is dat onze hond over het algemeen netjes over deze paden loopt, in het hoge gras heeft ze natuurlijk moeite om te sprinten 🙂
Mulch
Het vele maaisel zijn we nu aan het verzamelen en leggen dit als mulch in de tuin en moestuin. Een mooi voorbeeld voor hergebruik!! Natuurlijk, hoe korter en fijner het gras, hoe dunner je de laag moet leggen, maar dit mulchmateriaal kan door iedereen thuis gebruikt worden om de grond te verbeteren en voedingsstoffen terug te geven aan de grond. Het hoeft dus niet in de groene clico-bak!! Het enige waar je op moet letten is dat je de laag niet te dik maakt, want dan kan het gaan verslijmen. Extra voordeel is ook doordat er een laag ‘groen’ op de grond ligt, het onkruid meer moeite moet doen om te groeien!
Andere mulchmaterialen
Je moet natuurlijk de laag mulch wel regelmatig aanvullen. Dit kan bv door haagsnoeisel, groenafval uit de moestuin, houtsnippers, bladeren, maar ook onkruid, dat nog geen zaad heeft gevormd kun je van zijn wortels ontdoen en terug op de grond leggen als mulch!
Links voor het pad komt uiteindelijk de ‘gecultiveerde tuin’, rechts voor het pad het perceel voor de boomgaard met kippen/schapen.