Een nieuw project 🙂
Sinds enige tijd zijn we in aanraking gekomen met ‘de nieuwe trend’ voedselbos. Na veel lezen (!) erover zijn onze gedachten toch wel veranderd. Je moet niet denken aan een ‘dicht oerwoud’ waar de bloemkool en spruitjes voor het rapen liggen….
Wat is het dan wel? Een definitie die ik gelezen heb: het is een vitaal ecosysteem dat door mensen is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos met als doel voedsel te produceren. Waar komt dat op neer? Binnen een (variabele) oppervlakte wordt in een aantal lagen beplanting (hoge kruinbomen, daarnaast minimaal 3 lagen beplanting, bv kruiden, klimmers, struiken) en een rijk bodemleven. Wat we nu ‘wildplukken’ noemen, was feitelijk in vroeger tijden DE manier om aan eten te komen; noten verzamelen, fruit plukken, en een grote kennis van wilde planten (nu ook vaak onkruid genoemd) die op een of andere manier eetbaar zijn.
We kwamen erachter dat we feitelijk in onze hele tuin al eetbare planten hebben, dus het idee om een apart voedselbos te creeren voor toekomstige bezoekers was snel gemaakt. Dit wordt een apart plan waarvoor we wel wat meer moeten doen/regelen dan enkel beplanten. Dit extra voedselbos maken we in het middelste deel van het perceel, tussen de bramengreppel en de ‘Lindelaan’. We hebben er al mispels, krenteboompjes en 2 walnootbomen staan, dus het begin is er! Van de krenteboom (Amelanchier lamarckii) kun je de vruchtjes (krentjes) eten, maar ook de vogels zijn er dol op! We hebben er dan ook meerdere bomen en soorten van staan, zodat we allemaal voldoende kunnen oogsten 🙂 .
En uiteraard, alles wat al eetbaar is in onze tuin, gaan we uitproberen! Bv de jonge blaadjes van de lindes gaan in de sla, van de bloesem wordt thee gezet, de bessen van bv de mahonia, sleedoorn, vlierbes, meidoorn gaan we gebruiken om jam of gelei te maken… Geen geitewollensokken verhalen, geen heksenbrouwseltjes, maar wel terug van de natuur gebruik maken! Denk maar eens aan de ‘lavendelkoekjes’, salie-thee (goed tegen hardnekkige hoestjes), Lievevrouwebedstro, een bodembedekkertje met schattige witte bloempjes die witte wijn extra smaak geven, allerlei soorten munt waarmee je zo’n smakelijke en geurige thee kunt maken. Met ons zullen ook oa de bijen, vlinders, vogels en andere kleinere dieren erg blij zijn met alle extra voedsel die er komt, want uiteraard delen we met hen!
2 reacties
Spannende ontwikkelingen. In het voorjaar moeten we dan toch weer eens langskomen! Mét camera 😉
Gaan we doen Mario, gezellig!