Hoewel we nog lang niet toe zijn aan het invullen van het grote tuindeel, wist ik wel al vrij snel dat ik een deel wilde invullen met siergrassen. Vaak wordt nadruk gelegd op planten die in voorjaar of zomer bloeien, maar de sierwaarde en het gemak van grassen is zodanig, dat ik er graag meer van wilde leren en gebruiken in de tuin!

Nadat ik eea erover opgezocht had hebben we een bezoek gebracht aan Lianne’s Siergrassen in De Wilp waar we een aantal soorten gras hebben aangeschaft; als deze aanslaan kunnen we er meer van zetten of experimenteren met vermeerderen. De prairietuin lijkt een trend, maar als je de showtuin bij Lianne ziet, snap je ook waarom: het geeft rust, de grashalmen wuiven mee met de wind, de bloei is prachtig in een seizoen waarin veel bloemen al afsterven, en in de winter geeft het structuur aan je tuin. Bovendien zijn de grassen mooi te combineren met allerlei bloeiende planten. 

Het deel waarin we nu grassen hebben geplant, is een deel van de voormalige paardenbak, en dus gevuld met ruim een meter zand…… Teveel en te duur om uit te graven en te vullen met gewone grond, dus gaan we het op een natuurlijke manier proberen op te lossen. Allereerst is er begin deze zomer een flinke laag compost op gelegd, die de verdere zomer kon rijpen.

Omdat we afgelopen jaar veel last hadden van overtollig water in dit deel, hebben we er nu ook een flinke laag stro op gelegd; deels om explosieve groei van onkruid te ontmoedigen, deels om mede te zorgen voor grondverbetering en minder ‘zwembadeffect’.  Dit zullen we nog wel een aantal jaren moeten doen voordat het zand verandert in meer vruchtbare goede grond; aan de andere kant zijn er genoeg planten die armere grond nodig hebben; het is zoeken en uitproberen!