We hebben nieuwe biologische producten toegevoegd, kom langs bij onze winkel.

Fruitboomgaard 2- nov 2017

Hoogstamfruit

Dit weekend een nieuw deel van de basisstructuur opgezet: er zijn nu 24 fruitbomen aangeplant, geleverd door de Fruitboogerd in Gilze. De kwekers zijn 2 broers die steeds meer de natuur willen volgen, en dat spreekt ons zeker aan! Samen hebben we de soorten bepaald, zoveel mogelijk oude rassen en rassen uit deze streek, zodat we meehelpen om deze in stand te houden.

Palen met ervaring

Ook konden we hier ‘palen met ervaring’ bestellen, ofwel al eerder gebruikte palen. En waarom niet, deze zijn net zo sterk als nieuwe en hebben ook een ‘used-look’, past dus goed hier 🙂 We zijn erg tevreden over deze kwekers, zullen dan ook contact houden om voor e.e.a. samen te werken!

Overigens heeft Francois in een eerder artikel aangegeven dat we 2 Jonagold appels zouden neerzetten; bij nader overleg met de kweker bleek dat deze eigenlijk niet geschikt zijn voor deze streek. Deze zijn dus vervangen door een James Grieves en een Glorie van Holland, de beschrijving hiervan volgt nog.

Wat hebben we gezet? Kersen, (stoof)appels, (stoof)peren, pruimen, amandel. In de volgende berichten worden de soorten die we hebben beschreven. Alles is in een mix gezet, dit is ook volgens het natuurlijk moestuinieren in een ‘schijnbare chaos’. Er is wel op gelet dat de soorten zodanig staan dat ze op voldoende afstand van elkaar staan voor de bestuiving.  Omdat de bomen op verschillende tijdstippen bloeien, zal dit een spectaculair plaatje gaan geven in de voorjaarsmaanden!! We kijken dan ook alweer uit naar het komende voorjaar 🙂

Het zijn allemaal hoogstambomen, dit zal een mooi (nostalgisch) beeld geven. Ook is het de bedoeling dat er nog schapen komen, die kunnen dan niet bij het fruit; vandaar overigens ook de hoge beschermkorven 🙂  De kersen zullen voor een groot deel door de vogels worden gegeten, maar dat is niet erg. Ook zal het wel even duren voordat we fruit kunnen oogsten, we willen dat de bomen op een goede manier groeien en zullen dus flink moeten snoeien komend voorjaar!  Mogelijk zal er een snoeicursus georganiseerd worden  waarbij onze bomen meteen de hoofdrol kunnen zijn.

.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs