Sinds we hier wonen, hebben we al regelmatig te maken gehad met flinke droogte en warmte. Normaalgesproken vond ik dat niet zo’n probleem, want ik was gewend aan kleigrond, dus kwestie van watergeven en that’s it.

Maar hier op de zandgrond is het een ander verhaal, zeker bij nieuwe aanplant hebben we -met schade- gemerkt dat je net iets meer moet doen voor je planten.

Mulchen en beschermen is ook hier de boodschap. Gelukkig hebben onze fruitbomen de droogte van 2018 overleefd, maar om herhaling te voorkomen en ook het beperken van grasgroei, hebben we nu overal karton en stro rond de stam gelegd. Het karton houdt zeker een jaar het gras weg, en de grond eronder blijft koel. Het stro is een extra bescherming maar ook mulch, dat uiteindelijk wordt opgenomen in de grond.

Zo zag het er uit…
Gras weg, extra gift lavagruis
Karton netjes rond de stam
Stro op het karton

Je zult dan ook voorlopig veel karton/stro zien rondom onze nieuwe aanplant en in de moestuin, want we hebben de voordelen er al van gezien, met name het weren van gras/onkruid!!

Wat mulch betreft, willen we rondom de fruitbomen ook smeerwortel gaan zetten; deze kun je 2 of 3 keer per jaar kort knippen en de bladeren rond je planten leggen als bescherming en voeding. We zetten zowel bij de fruitbomen als in de moestuin de niet-woekerende soort, deze kun je heel makkelijk in het voorjaar splitsen om meer planten te krijgen. Door de mulch verbetert de grond, in ons geval zodanig dat de zandgrond beter water gaat vasthouden.