Het mooie van het concept “loslaten” in je tuin is dat -met een beetje geduld- je ziet dat in de loop van de tijd allerlei dingen gebeuren. Waar we begonnen met een strak grasland met af en toe een molshoop in 2016, zijn de veranderingen jaar na jaar duidelijker merkbaar. Het meest duidelijk is dit te zien bij de paddepoel, die in 2017 is gegraven. Het 1e en 2e jaar bleven de oevers kaal en was de poel een zwembad voor onze hond.. Maaien deden we niet, enkele planten werden gezet zoals wilde gagel en enkele wilgensoorten en enkel in het gras voor de poel werd bloemenzaad gestrooid tijdens onze bruiloft. Vorig jaar begon de verandering, zagen we al dat klavers begonnen te groeien, en wat kleine bloemetjes; in het water verscheen potloodgras…

Hoe anders werd het dit voorjaar!! We zagen lisdoddes verschijnen in de poel, nog meer potloodgras, een heleboel wilgen, zelfs een paar zwarte balsempopulieren, berken; de kale bodem bedekt met witte en rode klaver, allerlei (onbekende) bloemen… Geweldig toch!! Het geeft ons goede moed.

In de rest van de tuin groeien verschillende paddestoelen, prachtige distels, duizendblad en allerlei andere bloeiende pioniers, en ook hier komen berken en boswilgen op. We hebben het allemaal hard nodig om de bodem te verbeteren zodat meer bodemleven verschijnt. Na deze winter, als alle nieuwe bomen/struiken zijn gezet, zullen al deze planten en paddestoelen ervoor zorgen dat er meer voeding/schimmels/bodemleven komen en alles beter gaat groeien!

Maar je ziet, ook al doe je niets, dan komen vanzelf nieuwe planten, struiken en bomen. Een cadeau van de natuur als je haar mee laat zorgen voor je tuin!

Rondom de poel is het nu begroeid, in de zon lijken de blaadjes van goud… een mooi cadeau!