We hebben nieuwe biologische producten toegevoegd, kom langs bij onze winkel.

Voedselbosproject – januari 2020

Voedselbosproject – januari 2020

In het vorige bericht liet ik jullie het nieuw gezette ooievaarsnest zien, en had ik het ook over voedselbossen….. voor het ‘middendeel’ van het perceel was eerst niet echt iets gepland, dus dat leent zich prima om te starten met het opzetten van een voedselbos. Het houdt voor ons in dat we met beplanting steeds meer gaan kijken wat de toegevoegde waarde van bomen/planten/struiken is; later zullen we de vaste planten, klimmers en kruipers toevoegen. Alles met het idee dat het ofwel voedsel oplevert voor mens en/of dier, dracht- of waardeplanten zijn, ofwel de bodem verbetert.

Wintertijd = planttijd

Dus wat hebben we ondertussen gezet in het voedselbos to be?
Hazelaars, fruitbomen hoog/midden/laagstam (oude rassen), honingbessen, aalbessen, rabarber, frambozen, kiwibessen, peperbes, mispels, krentebomen, populieren, elzen, boswilg, nashipeer, bramen, abrikozen, bronsvenkel, aardbei…..

Deze zijn dus voornamelijk voor mens ‘voedselopleverend’.
En alsof dat nog niet genoeg is… 🙂 eind deze maand komen er nog eens een flink aantal bomen/struiken bij die bv de bodem zullen verbeteren (penwortelplanten die mineralen uit de diepe lagen halen en door hun blad weer aan de bovenste lagen afgeven) of zeer vroeg bloeien waardoor ze voedsel leveren voor de bijen.

Omdat het niet de bedoeling is dat je hier kriskras door het bos gaat lopen, hebben we een paar smalle paden gemaakt; de rest van het voedselbos wordt dan veel minder belopen = grond wordt niet verstoord en kan zo sterk verbeteren.

Meer voedselbos

Het gedeelte tussen boomgaard en moestuin, wat oorspronkelijk de ‘gewone tuin’ moest worden, zijn we ook al steeds meer aan het betrekken in het voedselbosprincipe. Planten die er vooral voor “mooi” zijn, krijgen zeker ook een plek, maar ik kijk ook steeds wat ze extra verder de mens of natuur te bieden hebben. Een prachtig idee toch, om te kunnen dwalen over het hele perceel en je maaltijd bij elkaar te plukken uit de natuur? We hebben nog een flinke weg te gaan, maar elk jaar komen we dichterbij het einddoel; en het wordt er steeds mooier op.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs