We hebben nieuwe biologische producten toegevoegd, kom langs bij onze winkel.

Knoflook

Het is juni, in de moestuin gaan sommige dingen prima, boven verwachting of niet…. maar ook hier geldt: maak van de nood een deugd! Zo viel mij op dat de knoflook druk bezig is met gekrulde bloemstengels te maken. En dat houdt in dat er geen energie in de bol wordt gestoken. Balen. Dacht ik. Op facebook zag ik dat meerdere tuiniers dit probleem hadden. Zal een minder jaar voor de knoflook worden?

Door mijn nichtje Miranda werd ik opmerkzaam gemaakt op een artikel/comments op facebook (mijn dank daarvoor!!); daaruit bleek dat ik te vroeg heb geoordeeld! Sterker nog, uit een filmpje bleek dat een teler als eerste alle bloemstelen oogst en deze gebruikt in de keuken… overigens werd hier ook verteld dat de knoflook uit de supermarkten uit China komen, die daar ook nog eens vaak een aantal jaar koud bewaard worden. Hm, reden te meer om zelf je knoflook te telen, zeker als het zo makkelijk is!

Maar goed, ik ben meteen de tuin ingedoken en alle bloemstelen van de knoflook geoogst, hopelijk groeien de bollen nu inderdaad verder uit zoals het hoort 🙂 Feitelijk heb je dus 2 oogsten van deze knoflooksoort! Ideaal toch?

Het recept om een pesto ervan te maken is simpel: bloemknoppen eraf halen, stengel in kleinere stukken snijden, in de blender met beetje zout en citroensap, en smeuiig maken met olijfolie. Natuurlijk wed ik niet op 1 paard, dus internet op om te zoeken naar informatie en recepten. En jawel, in Engeland schijnt men de stengels in de sla en soep te gebruiken en ook in de pesto. De stengels kun je in een plastic zak in de koelkast enkele weken bewaren. Gebruik ze als gewone knoflook of bosui, dus als toekruid, meegestoofd, in pesto, op pizza, in pasta’s enz.

Zolang we de bollen nog niet kunnen oogsten, gebruik ik dus de bloemstengels (in stukjes) als zijnde knoflook. Werkt prima!

Deel dit bericht:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs