We hebben nieuwe biologische producten toegevoegd, kom langs bij onze winkel.

Tussen het werk door…februari/maart 2017

Tussen het werk door…februari/maart 2017

Nu ik tijdelijk in de lappenmand zit en nog maar korte tijd achter elkaar kan typen, heb ik wel veel tijd om te lezen en ordenen van materiaal. Ik word altijd erg hebberig van al die prachtige planten (wie niet) maar ik weet ondertussen dat je niet teveel tegelijk moet zetten. Liever wat grotere vlakken met dezelfde plant om een mooi effect te krijgen in plaats van veel verschillende planten bij elkaar. Een en ander hangt natuurlijk wel van de ruimte af en je voorkeur..

Lijsterbes of ??

De beukhaag is in wording, we hebben besloten ervoor ook bomen te zetten voor meer ‘body’. Ik ben superfan van lijsterbes: weinig tot geen onderhoud (ook fijn!), transparant, niet te groot, bessen voor de vogels….past in ons wensenpakket dus! Meestal wordt de Sorbus aria (meelbes) gezet in tuinen/parken , maar deze kan 20 mtr hoog worden! Ik heb gekozen voor de Sorbus aucuparia ´Rosina´. Dit is een cultivar van de wat ze noemen de eetbare lijsterbes, ook wel gezien als een wilde fruitboom. Hij heeft grote, vuurrode vruchten die aangenaam zoetzuur en aromatisch zijn en geschikt voor gelei, vruchtensap, compote en om te konfijten en bevatten zeer veel vit. c. Plukrijp augustus/september. De opbrengst zou hoog zijn, maar ik denk dat vooral de vogels zullen eten 🙂 en dat vind ik ook prima!

Dilemma’s

Tussen de bomen (14 op rij, 11 achter de poort) hebben we steeds een 5 / 6 meter om bv lavendel of andere bloeiende planten tezetten.  Eerst bedacht ik om in elk tussenliggend vak een beplanting van ‘1 seizoen’ te zetten, zodat we het hele jaar door een vak in volle glorie hebben. Een uitdaging  😉 want je moet kijken naar de grond, de plaats, de hoogte, en waar ik ook naar kijk is onderhoud.

Waakhond

Later bedacht ik dat de beplanting toch ook enigzins ‘hondproof’ moet zijn, want onze waakhond zet haar neus het liefst tegen het gaas om ongewenste lieden af te schrikken, dus moest ik mijn keuzes weer aanpassen.

Lavendel

Ondertussen heb ik besloten in elk geval 1 van mijn grootste voorkeuren te zetten in alle tussenliggende vakken: lavendel! Qua plaats en wensen van de plant moet het daar ideaal zijn, en omdat ik moeilijk kan kiezen , zet ik per vak 1 soort/kleur. Ofwel, 8 verschillende lavendelsoorten! Zoals ik het voor me zie, geeft het de rust omdat de soort steeds herhaald wordt, maar toch anders door de wisselende hoogte en kleur.

Brem

Rond de bomen komen dan andere planten, maar ook met een stukje herhaling: Cytisus praecox, ofwel de brem, 2 vakken wit en 2 vakken geel, 2 vakken Stipa tenuissima (vedergras) en een vak met Luzula nivea (veldbies) omdat deze vooral in de schaduw/halfschaduw zal staan. Deze laatste komt ook terug tussen de bomen in het kippenhokgedeelte.

cytisus praecox albus
cytisus praecox allgold
stipa tenuissima
luzula nivea
Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs